Hoender, Hoofgereg

Lemoen-eend – tog so fênsie

6 comments

Toe ons klein was het ons nie kos geken soos orange duck nie.  Dit was vir ons volksvreemd.  Eers toe ek van die plaas af die stad kom ontdek , het ek besef mens kan eend eet ook – dis nie net vir swem in die plaasdam nie. Ek het die eend tydsaam gaargemaak en met jasmynrys bedien.aarbeijellie en lemoeneend blog 101

 

BENODIG:

  • 1 eendaarbeijellie en lemoeneend blog 059
  • 4 aartappels
  • 1 lemoen
  • 250 ml lemoensap
  • 100 ml marmalade of appelkooskonfyt (marmalade is lekkerder)
  • 5 ml asyn
  • 100 ml hoenderekstrak-poeier ( jy gebruik nie alles gelyk nie)
  • 100 ml koekmeel
  • 100 ml bruinsuiker
  • 250 ml warm water
  • 10 ml mazina
  • sout en peper
  • 125 ml Van der Hum likeur (of enige ander lemoenlikeur)aarbeijellie en lemoeneend blog 081

NOU:

  1. was die eend binne en buite en knip al die los velle af – onthou om die sakkie binnegoedjies uit te haal (maak gaar vir die diere)
  2. vee die eend droog met n lappie
  3. halveer die lemoen en druk dit in die eendaarbeijellie en lemoeneend blog 071
  4. skil  jou aartappels en halveer , sit onder in n oondbak waarin jy die eend gaan gaarmaak
  5. sit n draadrakkie in die bak, want jy gaan die eend op die draadrakkie sit.aarbeijellie en lemoeneend blog 063
  6. meng die meel, sout en peper en 50 ml van die hoenderekstrakpoeier in n bakkie, smeer nou die hele eend met dit inaarbeijellie en lemoeneend blog 076
  7. plaas die eend op die rakkie in die bak en prik die eendvel met n mes – die vet moet uitloop ( niks maak beter braai-aartappels as eendvet nie)aarbeijellie en lemoeneend blog 079
  8. plaas in n oond by 180 grade Celsius vir 2 uur
  9. moenie die eend bedek nie en na n uur draai jy die eend om – sy moet orals mooi bruin word
  10. maak intussen die sous: gooi die lemoensap,asyn,water, marmelade, bruinsuiker, hoenderekstrak en water in n pot en kook dit vir 10 minute liggiesaarbeijellie en lemoeneend blog 088
  11. meng die mazina met 80 ml kraanwater tot n paste en roer dit dan by jou lemoenstroop – kook vir 5 minuteaarbeijellie en lemoeneend blog 094

Haal jou blinkvet eend uit die oond en geniet dit met jou jasmynrys en aartappels. aarbeijellie en lemoeneend blog 110 Dit neem n bietjie tyd en moeite maar is elke happie dit werd.aarbeijellie en lemoeneend blog 129

 

6 Comments

  1. Hierdie eend sal tuisvoel op die tafel van konings en beroemdes.Lyk fantasties lekker!

  2. Suzette Van der Merwe

    Eend is vir Kersfees gekoop, toe nie gaargemaak nie, gaan Sat dit doen en rapporteer hoe dit gekom het!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*