Gebak, Nagereg, Terte

Brandewyntert – brandewyn is nie net vir Coke bedoel nie

10 comments

In ons huis het ons gereeld brandewyn/tipsytert geeet.  Dit was soms die nagereg en soms die tert saam met  koffie of tee.  Die veelsydige en maklike tert kan in n groot tertbord gebak word of as klein tertjies in n muffinpannetjie.  Dis heerlik saam met roomys, room of vla. Die tert vries goed.  Maak genoeg en bêre vir die dag wat onverwagte gaste opdaag.brandewyntert 071

 

BESTANDELE:

  • 200 g ontpitte dadels
  • 5 ml koeksodabrandewyntert 003
  • 250 ml kookwater
  • 125 ml botter of margarien
  • 250 ml strooisuiker
  • 2 eiers
  • 500 ml koekmeel
  • 5 ml bakpoeier
  • 2,5 ml sout
  • 5 ml fyn kaneel
  • 250 ml okkerneute

STROOP:

  • 310 ml suiker
  • 15 ml botter
  • 190 ml water
  • 5 ml vanielje ekstrak
  • knippie sout
  • 125 ml brandewyn

NOU:

  1. voorverhit die oond tot 180 °C
  2. kap die dadels fynbrandewyntert 008
  3. gooi kookwater en koeksoda in n houer en gooi die helfte van die fyngekapte dadels by die watermengsel  –  laat afkoelbrandewyntert 019
  4. room die botter/margerien en suiker saam
  5. voeg die eiers by en klits verderbrandewyntert 029
  6. sif die droe bestandele saam en voeg by die eiermengselbrandewyntert 037brandewyntert 046
  7. kap die neute fyn
  8. voeg nou die orige dadels en fyn gekapte neute by die meelmengselbrandewyntert 023
  9. laaste voeg die dadel-en-koeksoda mengsel by
  10. smeer n tertbak en gooi die mengsel in jou tertbakbrandewyntert 052
  11. bak vir 35 minute by 180°Cbrandewyntert 060

STROOP:

  1. kook die suiker, botter en water saam vir 5 minute
  2. voeg die res van die stroopbestandele bybrandewyntert 057
  3. gooi die warm stroop oor die warm tertbrandewyntert 071

Dit klink na baie werk, maar dit is nie.  Vir ons as kinders was dit grootmenspoeding – seker maar oor die drank wat daarin is.  Geniet elke happie – dis die moeite werd.brandewyntert 087

10 Comments

  1. Marinda, jy laat my terug verlang na sondag middag, na die middag slapie, is dit tyd vir dik plaas room louwarm tipsy tert, en regte sterk boeretroos. En Dan begin die week in alle ergs.

  2. Linda van Zyl

    Dit is dieselfde as my ma se resep. Ek maak dit ook graag. Eet saam met wit roomys. Laat my terugverlang na my ma. Waar het die tyd heen gegaan.

  3. Goeie dag, Marinda.
    Ek het vir lank, gereeld brandewyn tert gebak. Ewe skielik kry ek ‘n diep lus vir die gesogte tert. Donderdag 27,Augustus 2020, nadat di verbod op alkohol verkope gehef is, gaan koop ek vir my brandewyn. Sondag, 30 Augustus 2020, as ek gespaar word, gaan ons dit as nagereg geniet. Ek is nog van die klas wat Huishoudkunde as skoolvak gehad het.
    Voorwaar ‘n uitstaande, smullekker tert.

  4. Bak nou..ruik hoe lekker
    Ou Kersaand se gebak vir
    Kersdag 2020

  5. Dorette Marx

    Wat is die koste van so n tert..as die resep wil gebruik om in kolwyntjie panne te bak…hoeveel sal uit so n aanmaaksel kom?….ek is mal oor jou resepte. Dankie dat jy met ons deel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*